Budapest a startupok fővárosa? Van a piacon pénz? - Kitől jönnek a megkeresések? A rendelkezésre álló pénz csak kis részét költik el a befektetők.

Gaál Csaba (Core Ventures), Deák Csaba (NIH), Szűcs Gergely (Valor Capital)

Gaál Csaba

Meggyőződésem, hogy Magyarország, Budapest ideális helyszíne a start up világnak. A világszerte ismert magyar kreativitás, az utóbbi évek állami támogatással megvalósuló kockázati tőke programjainak is köszönhetően a fejlesztési lehetőségek megvalósításához nélkülözhetetlen tőke megfelelő alapot adnak mindehhez. Ugyanakkor tény: a hazai piac nemzetközi összehasonlításban még mindig nagyon fiatal. Ha ezt egy aktuális állapotként, lehetőségek tárházaként fogadjuk el, akkor óriási perspektívát kínál ez a világ mind a start upok, mind a befektetők számára. Minden piaci szereplő egyetemleges felelőssége, hogy tudunk-e élni ezzel a momentummal. Eddigi tapasztalataim alapján számos kedvező példát tudunk már most is felmutatni, bízom benne, hogy már a közeljövőben is sok-sok új sikersztorit ismerhet meg a közvélemény.

Szűcs Gergely

Az elmúlt évekhez képest érzékelhetően nagy a pezsgés a budapesti start-up piacon. Ez szerintem nagymértékben a számos meglévő pozitív példának (pl. LogMeIn, Prezi, Ustream) köszönhető, akik megmutatták, hogy itthonról is lehet világkarriert befutó céget csinálni. A Jeremie, inkubációs házak és a hasonló innováció fókuszú támogatások komoly összegeket mozgattak meg, aminek a hatásai egyre jobban érezhetőek. A start-up ökoszisztéma többi eleme is kezd kiépülni, számos szakember foglakozik az induló cégeket célzó tanácsadással, és egyre több a start-upokat célzó képzés, konferencia, verseny. Szerintem egy jó projektre (kellő rátermettséggel és kitartással) a mostani piacon minden korábbinál könnyebben lehet tőkét bevonni.

Nyomtatható verzió