Kiszállás megfelelő időzítése: siker vagy menekülés? Mikor kell egy sikeres befektetésből kiszállni és hogyan lehet egy rossz befektetésből kiszabadulni?

Erdei Sándor (DBH), Molnár András (PortfoLion), Molnár Bálint (Venturio), Tánczos Péter (Euroventures)

Erdei Sándor

A sikeres exit érdekében akkor érdemes eladni egy befektetést, amikor már látszanak a piaci eredmények és a portfólió cégben még van növekedési potenciál. Egy szakmai befektető csak akkor érdeklődik egy befektetés után, ha olyan további piacbővítési lehetőséget lát benne, ami feltételezi a jövőbeli növekedés lehetőségét. Kedvezőtlen tendenciák esetén, ha a portfólió cég rendelkezik olyan eszközökkel, amivel más piaci tevékenységet is lehet végezni, ott lehetőség van reorganizációra, új koncepció kidolgozására. A DBH Investment Zrt. befektetései között többségben vannak az egészségipar és az információtechnológia területén tevékenykedő cégek, bennük van igazán nagy növekedési potenciál. Ezek olyan innovatív startup vállalkozások, amelyek regionális vagy globális piaci szereplőkké kívánnak nőni a kapott tőke, és a DBH-csoport más cégeitől kapott vállalkozás-fejlesztési és tanácsadói szolgáltatások segítségével.

Molnár Bálint

A Venturio Zrt. kockázati tőkealapjának futamideje 7 év, a kihelyezési időszak ebből 2 év. Ez már önmagában meghatározza, hogy milyen időtávon szükséges a befektetésekből történő kiszállás. Természetesen az alap futamidejének meghatározása annak megfelelően történt, hogy a Venturio hogyan látja a potenciális befektetésekből történő kiszállás időzítését.

A Jeremie program előírásai szerint elsősorban induló vagy növekedési fázisban lévő vállalkozásokba kíván a Venturio befektetni. Az ilyen típusú vállalkozások esetén nagyjából 1 éves időszakot ölel fel a vállalat működésének felépítése vagy optimalizálása, ezt követően van lehetőség a vállalat piaci lehetőségeinek olyan mértékű kiaknázására, amely eljuttatja a vállalkozást olyan méretig amely már érdekes lehet egy külső befektetőnek is. Ez minimálisan 2-3 éves időszak. Ezt követően, azaz a vállalat pénzügyi mutatóiban is kimutatható sikereket követően kell megkezdeni a vállalatból történő exit lehetőségeinek kidolgozását.

Természetesen a befektetések között minden kockázati tőkalap esetén előfordul „sikertelen” befektetés. Ilyen esetekben kiemelt fontosságú, hogy a problémák felismerése időben megtörténjen és a kiszállás során a veszteségek minimalizálása az

Tánczos Péter

Vállalkozói ambíció és befektetési politika. Dinamikusan változó piaci körülmények, illeszkedő exit stratégia. Stratégiai együttműködés, vagy stratégiai exit? Második körös pénzügyi befektető és a VC kör együttműködése. IPO és ennek nehézségei. Informált befektető – együttműködéses exit.

Nyomtatható verzió