Inkubátorok és akcelerátorok - Hogyan tudják felkészíteni a projekteket a befektetésekre? Mik a kiválasztás szempontjai: globális vagy magyar piac?

- Málnay Barnabás (AVEC), Szandrocha Kamilla (Ceis), Winkler Zsolt (KiBu)

Szandrocha Kamilla

Fontosnak tartjuk, hogy az inkubációs időszak végére olyan szakmai és üzleti mérföldkövek teljesüljenek (Proof-of-Concept, protípus/MVP, első pilot, vagy akár első szerződés-árbevétel), melyek bizonyítják, hogy a céget következő körös befektetéssel növekedési pályára lehet állítani.

Ennek érdekében célunk, hogy az inkubációs időszak végére:
• definiáljuk a terméket, szolgáltatást
• kialakítsuk a megfelelő IP struktúrát
• felmérjük annak versenyképességét a célpiacokon
• megfogalmazzuk az üzleti modellt
• lehetőség szerint validáljuk az üzleti modellt
• a legtöbb esetben elindítsuk az értékesítési csatornákat
• felállítsuk a tőkebefektetési projekt végrehajtásához szükséges csapatot
• kialakítsuk a menedzsment és board tagok hatékony motivációs rendszerét
• kialakítsuk a céges működést, beleértve a befektetéssel járú due dilligence és a biztos működés alapjául szolgáló pénzügyi és kontrolling rendszereket
• optimalizáljuk az elérhető pályázati források mértékét

Az inkubátor Befektetési Bizottságának tagjai számos startup esetében végigjárták már ezt az utat. Szektortól függően egy-egy tulajdonosunk coacholja az inkubált cégeket, tapasztalataival segítve a tőkebefektetésre való felkészülést.

Csak regionális vagy globális piaci igényeket megcélzó cégekkel szeretnénk foglalkozni. Amerikai tulajdonostársunk miatt speciális szálak fűznek minket az USA piachoz, de nem kizárólag az Egyesült Államokra koncentrálunk, hiszünk a regionális piacépítő ambíciókban is, melyek később exit célpontok lehetnek globális szereplők számára.

Winkler Zsolt

A Kitchen Budapestnek, mint a Magyar Telekom innovációs laborjának feladata a kezdetek óta (2007), hogy tehetséges fiataloknak biztosítson teret és lehetőséget arra, hogy ami a fejükben van azt megmutassák a világnak. Ezt jelenleg 2 program keretében tehetik meg. A Talent programunkban olyan 19-25 éves fiatalok csapatai vesznek részt akik az ötlettől a prototípusig szeretnének eljutni valamilyen érdekes de nem csak és kizárólagosan üzleti értelemben is működtethető dologgal. Startup programunk már kifejezetten azokra a csapatokra fókuszál akik egy már kidolgozott koncepcióból, működő prototípusból szeretnének egy induló startupot fejleszteni. A programjainkban résztvevő csapatokat a mindennapokban egy diverzifikált hátterű 10-15 főből álló csapat támogatja, és rajtuk kívül külső mentorok is segítik a csapatok ötleteinek fejlődését.

Startup programunkban résztvevő csapatainknak pénz, tudás és kapcsolati tőkén kívül segítünk a stratégia, technológia és üzleti tervezésben is, annak érdekében, hogy minél felkészültebben találkozzanak a következő körös befektetőkkel. A kiválasztás során fontos, hogy maga a cél a globális piac megcélozása legyen. Ez egyaránt fontos a startup és a későbbi körökben bevonandó befektetők számára is. Mi azt gondoljuk, hogy annak a lehetősége, hogy a mindennapjaikat a fiatalok egymás mellett egy légtérben tölthetik, rengeteget segít a fejlődésben. Az egymással való probléma megosztás, az onboard mentorok elérhetősége, a közösségi tér mellett a csendes elvonulást biztosító helyiségek mind-mind hozzásegítik a jobb eredményhez a csapatokat.

Nyomtatható verzió